As Salam,
Walaupun bekerja dari rumah, ada masa sebelah petang, sempat juga saya buat apa-apa kegemaran saya untuk hilangkan keletihan menghadap laptop sepanjang hari.Teringin pula nak makan kek coklat dengan topping yang meleleh atau melimpah.Dasar nak besokan badan time cuti.haha.Kalau hari bekerja biasa, laju je order dengan geng bakers kat sekolah.Tapi time PKPB, nak mintak member buat delivery pun tak sampai hati.Dahlah tempat kita kena Zon Merah.huhu.
Orait, Kek Coklat yang saya buat ni, asalnya memang resepi yang saya dapat dari internet.Zaman sekitar tahun 2010 dulu.Punyalah lama setia dengan resepi ni, saya suka tekstur kek yang terhasil dengan kaedah kukus sebab ia akan jadi moist dan pastinya gebus.
Jom, saya kongsi resepi dulu ya. Korang kalau dah expert atau menjual kek coklat dari rumah, mesti seronok kan.Kek coklat ni jenis kek yang orang tak jemu makan.Tak kira masa, ada je orang teringin nak makan kek coklat kan.
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak/ marjerin dicairkan
1/2 cawan susu pekat manis
1 1/4 cawan tepung gandum/ tepung kek
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
4 biji telur
1 sudu esen vanilla
- Campurkan gula, susu cair, susu pekat manis, marjerin ke dalam periuk atau kuali.Masak atas api hingga larut. Pastikan api dalam keadaan perlahan supaya ia larut dengan sekata.
- Dalam bekas lain, ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat.
- Pukul telur hingga kembang. Masukkan campuran pertama tadi kedalam adunan telur.
- Kemudian masukkan sedikit demi sedikit campuran tepung gandum, serbuk koko,baking powder dan soda bikarbonat.Kacau hingga sebati dan tidak berketul-ketul.
- Masukkan esen vanilla ke dalam adunan.
- Panaskan pengukus dan pastikan air sudah mendidih baru dimasukkan loyang yang mengandungi adunan kek coklat.
- Sapukan marjerin pada loyang.Jangan lupa tutup loyang dengan aluminium foil supaya air wap tidak terkena pada kek.
- Kukus kek selama 1 jam.
Masukkan semua bahan ke dalam kuali atau periuk.Kacau perlahan sehingga larut.Angkat setelah cairan coklat mulai mendidih.Sejukkan sebentar sebelum dituang atas kek coklat kukus.
0 Comments
Kongsikan Ulasan atau Komen Anda Di sini, Terima Kasih:)